Da li znate da, osim zavisnosti od hrane, pića, droge, kompjuterskih igri itd, postoji i zavisnost od ljubavi ?

Poređenje karakteristika ljubavi i nezdrave zavisnosti (prema M. Batije, 1997):
Ljubav / Zavisnost od ljubavi

1. Postoji prostor za duhovni rast i želja za duhovnim rastom partnera, dok je zavisnost zasnovana na sigurnsti i udobnosti; Intenzitet potreba i nezajažljivost se koristi kao dokaz ljubavi, koja u stvarnosti može biti strah, nepoverenje, usamljenost.
2. Odvojena interesovanja; svaki partner može imati svoje prijatelje; održavaju se i druge značajne veze i kontakti naspram potpunog učešća u životu partnera; ograničenja života u društvu, napuštanja starih prijatelja i interesovanja.
3. Partneri podstiču jedno drugo na lični rast, imaju poverenje u vlastitu vrednost naspram konstantne okupiranosti ponašanjem drugog, zavisne samoidentifikacije i samopoštovanja od drugih.
4. Poverenje, otvorenost naspram ljubomore, želje da se drugi poseduje kao imovina; strah od konkurencije, čuvanje ,,svog blaga“
5. Nepovredivost i inegritet pojedinca se međusobno podržava naspram zadovoljavanja potreba jednog partnera lišavanjem od nečega važnog onog drugog, odustajanjem od sebe.
6. Želja da rizikujete i budete stvarni, onakvi kakvi jeste naspram stremljenja ka apsolutnoj nepovredivosti , koja isključuje sve moguće rizike.
7. Postoji prostor za proučavanje osećaja kako unutar tako i izvan odnosa naspram osiguravanja kroz ponavljajuće, ritualne aktivnosti.
8. Sposobnost uživanja u samoći i pojedinačno naspram netolerancije na usamljenost, nemogućnost izdržavanja razdvajanja , čak i u konfliktu.
9. U slučaju prekida partner se čvrsto drži, dezintegracija se prihvata bez osećaja gubitka vlastite adekvatnosti i sopstvenog dostojanstva, žele jedno drugom i dalje dobro i mogu ostati prijatelji naspram gubitka apetita, anksioznosti, pospanosti, agonije osećanja; pojavljuje se oseáj neadekvatnosti, nisko samopoštovanje, često je pauza jednostrana odluka. Veza se završava uključivanjem nasilja, grubosti, često i mržnjom. Jedan pokušava da povredi drugog ili se služi manipulacijama da vrati partnera. Poricanje kao psihološki mehanizam odbrane, fantazije, nerealne procene jednog od partnera u odnosu. Traži se rešenje izvan sebe – konzumiranjem alkohola, droga, nalaženjem novog ljubavnika ili ljubavnice, promenom situacije.