U ovom članku ću biti lična. Želim da podelim sa vama svoje misli i saznanja.

Da li sam vam pominjala koliko volim da učim ? Obožavam ! Kada kažem učenje, mislim na saznanje, razumevanje sebe, drugih, sveta u kojem živimo.

Tako sam, sve željna novih lekcija od iskusnih psihoterapeuta,  nedavno dospela na promociju novog priručnika svog nekadašnjeg supervizora, Milenka Vlajkova.  To je čovek koji je na mene, još pre desetak godina, ostavio utisak  vrhunskog majstora svoje struke i edukatora. Osim što je plenio stilom rada i znanjem, dopao mi se i njegov zdrav stil života, sklonost meditacijama, kao izvrsnoj nadgradnji psihoterapijske prakse.

Tada, pre desetak godina, kao i sada, nedavno,  došla je do mene ta informacija kako meditacija, iako u biti veoma korisna praksa i veština,  može biti faktor koji ometa i usporava suočavanje sa problemima koje imamo i njihovo rešavanje. Prvi put me je to zbunilo, osećala sam izvesnu dozu bunta, jer sam volela da praktikujem joga vežbe i one su me zaista smirivale, pomagale mi da se opustim.  Danas, kada osim joge praktikujem i meditacije, ponovo preispitujem istu informaciju, samo sa znatno dubljim razumevanjem.

Da, meditacija je veoma korisna, akivira naše  unutrašnje resurse. To osećamo po životnoj energiji, balansu, različitim efektima aktivacije centara mozga koje ne razvijamo dovoljno kroz svakodnevnu rutinu. Na drugoj strani su kontraefekti: osećaj distance prema najbližima, osećaj mira koji nas ne motiviše na promenu, već povećava toleranciju na postojeće stanje, tumačenje stvarnosti u nekom svom sistemu koje otežava komunikaciju sa ljudima koji ne prolaze slična iskustva kao i mi … To je moje iskustvo i drago mi je da sam i sama imala dovoljno opreza prema raznim tehnikama i učiteljima.

Nedavno predavanje mi je pomoglo da preispitam svoju praksu. Naučila sam da je meditacija dobra, ako je izazov. Meditacija koja je naš novi automatizam, neminovno gubi na snazi i efektu. Dakle, ljudi koji godinama praktikuju meditacije mogu biti ,,anestezirani“  u rešavanju svojih psiholoških ili praktičnih problema. Ne zavaravajte se da ste neshvaćeni i zato nesrećni ili štogod slično. Ako imate probleme, ne oklevajte da se obratite psihoterapeutu sa dobrim i proverenim  preporukama. Meditaciju ostavite kao šlag na torti, za one najtananije ukrase, kada osnova za to bude zdrava i stabilna !

Uz zahvalnost  Zorici Marić,  Milenku Vlajkovu,  Gordani Nikić , Neelem Victor, Sveta Kotwani, Sandi Lukić, Marti Jovanović, Sanji Petković, Anastasiji Kujundzijević

 

Marica Stojković