1. NEADEKVATNA LJUBOMORA  Na samom početku upoznavanja, kada ste još u fazi flerta, on pretenduje da budete njegov posed, pokazuje znakove posesivnosti. Nekim ženama se može tako nešto najpre i dopasti, jer će to doživeti kao muževan, moćan gest, ali morate oprezno napraviti razliku sa patološkom ljubomorom. Ukoliko ste u vezi, on ograničava vaše izlaske, kretanje, odredjuje gde smete da pogledate, kako smete da se oblačite (da ne bude isuviše atraktivno), brani vam da se šminkate, traži da izbrišete profil na Instagramu itd. Neki od ovih zahteva mogu biti opravdani samo iz religijskih razloga, a ostalo je priznak njegove tiranije.

2. TERA VAS DA RADITE ILI  VAM BRANI DA RADITE

Ako je on silan samo kod kuće, gde je strog, tuče decu i slično, a spolja se pretvara u nemoćnog mačka, verovatno će vas terati da radite, npr. odmah nakon porođaja. Onaj koji je spolja moćan će vam verovatno braniti da radite i tražiti od vas da sedite kod kuće, braniti vam da posećujete teretanu, da izlazite, bavite se nečim važnim za vaš lični razvoj, nečim što vam jako prija i sl.

3. POKUŠAĆE DA VAM URUŠI SAMOPOUZDANJE I VERU U SEBE

Govoriće vam rečenice tipa : ,,Kome si ti potrebna ?“, ,,Bez mene ti ne možeš ništa“, ,,Ko će tebe sa toliko godina?“ isl. On će želeti da  razvije vašu zavisnost od njega, tako što će vam urušavati samopouzadanje i pokušati da vas uveri u to da  vredite manje.

4. KRITIKUJE VAS BEZ PREDLOGA ZA POBOLJŠANJE

Govori vam da ste se udebljali, da niste baš nešto, da se ne ponašate dobro, a da pri tome ne nudi pomoć oko toga da to popravite. Često vas ignoriše i ne ukazuje pomoć , govoreći ,,A ti sama to ne znaš ?“ ili ,,Da li sve baš mora da ti se nacrta?“.

5. ŽELI DA ŠTO PRE NAPRAVITE DETE

Neke žene ne vide u tome ništa loše, ali je bolje da se ne žuri sa tim, dok se malo bolje ne upoznate. Često  muškarci tirani nesvesno insistiraju odmah na deci i osnivanju porodice, jer će žena na taj način svakako postati više zavisna od njih.  Poznato je da mnoge žene godinama trpe čak i fizičko nasilje ,,zbog dece“. Naravno, to ne mora značiti da apsolutno svaki muškarac koji odmah želi decu jeste tiranin, ali verovatno većina njih jeste.

 

psiholog Jaroslav Samoilov (izvod iz vebinara)