Tamo gde nema poverenja – tamo nema ničega ! Čak i da posedujete najdivnije lične karakteristike, one ne mogu doći do izražaja, ako u odnosu sa drugima nema izgrađenog poverenja.

Za građenje poverenja je neophodno da se vode otvoreni razgovori, bez pretenzija. Pitajte partnera/partnerku  ili članove svoje porodice, šta vole od onog što činite za njih, a šta ne vole tj. šta im se ne dopada. Takav razgovor nužno je voditi bez  prebacivanja, negativnog naboja, pravdanja, vređanja. Prosto je važno da saslušate jedni druge i prihvatite to što čujete.

Muškarac npr. može misliti da se dobro ponaša i da je dobar otac ili partner ako kupuje poklone i prošeta sa vama za vikend, bar dva sata, ali potrebno je da čuje i drugu stranu.

Zato je neophodno voditi redovne razgovore, npr. bar jednom mesečno, o tome šta kome prija ili ne prija, otvoreno, na ravnom.

Tako se može sprečiti raskid ili  razdor u vezi. Ako postoji nezadovoljstvo i nerazumevanje, a nema otvorenog razgovora, već se trpi i ćuti o tome, jako često dolazi do prevare bar jednog od partnera.

Ovo neće dati rezultate jedino ako je odnos već jako loš, gde postoji međusobna mržnja i izrazito nepoverenje. Tada se vratite na početak i zapitajte kako ste izgradili takav odnos.

Mnogi problemi u vezi nastaju iz neumeća razgovarati.

 

Izvod iz vebinara Jaroslava Samoilova u projektu ,,Faza rasta“