Da li znate da je  jedan savemeni ruski psiholog uspeo da,  na velikom uzorku (od desetine hiljada) klijenata, izdvoji 5 ženskih i 5 muških tipova životnih scenarija ? Svaki od tih scenarija nosi određene karakterne osobine, opis vrsta veza koje grade i ograničenja samog scenarija. Naravno, tipovi mogu biti i mešoviti, nisu isključivi, ali ako znate koji kod vas dominiraju, možete saznati najčešće loše ishode istih, što će vas definitivno motivisati na prevazilaženje ličnih blokada i stega.

Naša sudbina je ono što je naš životni maksimum, a scenario je začarana igra u kojoj nikada ne doživimo svoj puni rast i razvoj.

Postoje, dakle, partneri koji nam pomažu da odigramo svoj scenario i partneri koji nas provociraju na rast, na izlazak iz začaranog kruga igre, u transakcionom smislu, napuštanjem nefunkcionalnih oblika ponašanja i usvajanjem novih oblika i drugačijeg ponašanja.

Scenario se obično sam pokaže posle  30- ih, kada već možemo da uočimo pravilnosti u partnerskim odnosima koje gradimo, kakve partnere  privlačimo ili  biramo, što nije uvek ono što mi zapravo želimo …

 

Psiholog,

Marica Stojković