1. Držiite se principa 80/20 ! Ovih 80% je fokus na sebe, a preostalih 20% je fokus na partnera. Ne brinite – to nije sebično. To je samo način da ne  ,,izgubite sebe“ u vezi sa emotivno nedostupnim partnerom. Dakle, ostanite u kontaktu sa sobom, bavite se svojim potrebama, osluškujte da li vam prija to što se desava medju vama, poštujte svoj unutrašnji vodič  u otkrivanju šta je dobro za vas.
  2. Odustanite od snova za budućnost ! Ostanite fokusirani na ono što sada imate i što se sada dešava medju vama. Realnost obično nikada nije tako dobra kao vaše fantazije o zajedničkoj budućnosti, te neminovno sledi razočaranje. Ako će se zaista desiti svetla budućnost za vas dvoje, ona će jednostavno doći, ne morate sada toliko misliti o tome. Uostalom, kakva su dosadašnja iskustva vašeg partnera i da li verujete da ste baš Vi ta osoba koja će promeniti njegove dosadašnje obrasce ponašanja i povećati njegov kapacitet za partnerstvo ?
  3. Koristite ranjivost kao filter ! Obratite pažnju kako se on ponaša kada Vi prolazite kroz neka bolna i teška iskustva. Može li da ostane sa Vama ili Vas baš tada napušta ? Može li da Vam pruži podršku, pomogne, da Vas zaštiti, bude tu za Vas ili mu je to  ,,previše“ ? Distancira se ? Ovo je odličan filter za otkrivanje emotivno nedostupnih partnera !
  4. Proverite svoja uverenja u vezi ,,željenih objekata“. Da li smatrate da je teško doći do onoga što želite ? Da li je stoga vaša frustraciona tolarencija u startu povišena, pošto tako  nesvesno ulazite u igru koja Vam je poznata – da je teško pridobiti nekog koga  jako želimo ? Potražite partnera koji  je emotivno dostupan, kako bi prestali da potvrđujete svoja uverenja kako je teško dobiti ljubav, pažnju, toplinu, brigu, zaštitu željenog  partnera.
  5. BONUS CAKA: Čuvajte se ,,emotivno dostupnih nedostupnih muškaraca“! Pitate se kako to ? Postoje partneri koji su emotivno dostupni, fini, umeju da slušaju, saosećaju i izraze svoje emocije prema  Vama, ali i dalje nisu dostupni za partnerski odnos. Možda su ,,beskičmenjaci“, nemaju snagu da se založe za nešto ili čvrsto drže svojih stavova, da pokažu muževnost, održe dato obećanje ili ispoštuju dogovor, možda ne zarađuju dovoljno, ne uspevaju duže da ostanu na jednom radnom mestu, nemaju uspeha u karijeri, skloni su da skliznu u ljigavost …

Pažljivo procenite kakvi su kapaciteti Vašeg željenog partnera za vezu kako ne biste uzalud trošili svoje resurse, tj. investirali u odnos koji nije ,,isplativ“.

 

Izvod iz vebinara trenera ličnog razvoja, Jack Butler-a