On je nju prevario i sam to priznao. Moli za oproštaj !

Ona ga jako voli, ali ne zna kako da mu oprosti . Kako to uraditi ?

 

Većina bi verovatno odmah uputila ljutite komentare tipa : ,,Ostavi ga!“ , ,,Svi muškarci varaju, svi su oni takvi !“ , ,,Kakvo praštanje ? To je izdaja !“ itd.

Kada su emocije u piku zdrav razum  ne radi dobro ! Potrebno je raconalno rezonovati i razmotriti  situaciju.

Šta je to i kako živeti sa tim ? Najbolje bi bilo razmišljati šta treba raditi da do toga ne dodje !

 

Priznao je i traži oproštaj ? Imate dobrog muža ! Iako je moj stav prema prevari izrazito negativan, treba razumeti da je prevara slabost i da uvek postoji neki uzrok. Ima i onih kojima je to norma ponašanja ( ženskaroša), koji misle da to učvršćuje brak, pa se njihove žene, po pravilu sa tim mire. To su zapravo odgovarajuće partnerke za takve muškarce.

Slabost se javlja kada postoji neki problem u odnosu. Obično kažu da je prevara glavni uzrok razdora, a ona je ustvari posledica slabosti odnosa.

Najčešći uzroci su : gubitak emocionalne povezanosti, ženino totalno zapostavljanje muža dok brine o deci, odsutvo njene podrške, pohvale , nadahnuća za njegove dobre postupke, svođenje komunikacije na dogovor oko trivijalnih stvari – uradi to i to , zanemarivanje sebe  (nezdrav život, gojenje, lenjost) i td.  Muškarci su ,,lovci“ i žele da vas zavodei dalje ! Ako Vi niste više za njega izazov, interesantni on ne može zadovoljiti ,,instinkt  lovca“.

Druge žene osete kada se pojavi muškarac koji to sve ne dobija od svoje žene.  One će početi da mu dele komplimente, poklanjaju pažnju i eto situacije ! Vernost je izbor ! On mora da odluči šta mu je vrednije i važnije !  Ne slažem se sa glupošću kojom se pravdaju muškarci da ih je 90% po prirodi poligamno. To je netačno !

Ako se on iskreno pokajao, ima prostora da mu oprostite, ali prvo morate razumeti šta je bio uzrok te prevare i  otkloniti taj uzrok. Ako to ne uradite, ostaćete u večitom strahu od prevare.  Jedino ako razumete uzrok, možete naći izlaz iz te situacije. Pozabavite se sobom (idite na masaže, kod kozmetičara, kupite novi veš, upišite školu plesa, kuvanja, izlazite sa prijateljima, bavite se nečim što ste odavno želeli….). Pogledajte se u ogledalu . Šta vidite ?

Veoma je važno da nikome ne govorite o tome, već da problem rešavate sa svojim partnerom ili uz pomoć stručnjaka od kojeg tražite psihološku pomoć. Dozvolite i njemu da i on to zaboravi. Ne pominjite to iznova,  ne budite stalno sumnjičavi !

 

Izvod iz odgovora psihologa Vadima Kurkina