Verovatno svako u svom okruženju ima devojku, koja je izašla iz loše veze, žalila se na bivšeg prijateljima, a potom mu se vraćala, nekad i više puta.

Ruski psiholog, Jaroslav Samoilov, objašnjava pozadinu takvog ponašanja. Kao što ste već čuli poznatu frazu da se muškarci ne zaljubljuju u ženu, već u to kako se osećaju kada su pored te žene, tako se i žena  ne zaljubljuje u određenog muškarca, već se vezuje za to kako se osećala pored njega tj. s njim. Nakon raskida traži taj isti osećaj. Često to blokira njenu otvorenost za  nove partnere. Ni jedan nije baš taj itd.

Ako je već prekinula  vezu, znači da joj nije bilo dobro, ali ona ne može da krene dalje. Uplašena od toga kako će se osećati kada bude sama, tj. bez njega. Uznemirena je, oseća se nesigurno, nervozno, usamljeno i onda se iz te svoje nemoći vraća partneru sa kojim je  imala bar nešto dobro.

Dakle, žena će se vraćati bivšima, onda kada nema vere u to da joj može biti dobro samoj. Problem ne treba tražiti onda u bivšem, već unutar sebe. Zašto se osećam tako loše sama sa sobom ? Šta me to plaši i uznemirava? Da li mogu bez alkohola i ostalih poroka da se suočim  sa samom  sobom? Da li mogu da ne bežim u noćne izlaske, okupiranje pažnje nekim novim hobijem ili obavezama ?  Da li uopšte može da mi bude dobro samoj sa sobom ?

Rešenje je u samoosnaživanju, za šta je obično neophodna pomoć tj. podrška psihoterapeuta. Kada se budete osećali dobro i poverujete da ste dovoljno  snažni i vešti da birate šta je dobro za Vas, nećete više poželeti da se vratite tamo gde i sami znate da Vam nije bilo dobro.