Dok čitam ,,Pet jezika jubavi“ od Geri D. Čepmena  i izgaram da saznam nešto novo o komunikaciji dvoje koji se vole, ne mogu da se ne zaustavim i prisetim svih svojih asocijacija i već vodjenih razgovora sa prijateljicama o tome kako da znamo da li nas on voli ili ne? I ne samo o tome, već da li ovaj ili onaj njegov gest znači ljubav, iako to nama nije baš nešto važno, a ne radi nešto drugo što mi očekujemo i što nama treba …

Sećam se i svog prvog šoka kada sam doživela ljubav koja nije bila uzvraćena ili je možda samo bilo nekih razloga da, iako simpatije postoje, nikad ne izadju na videlo … Pitala sam se kako je to uopšte moguće. Kao dete koje je imalo nekako mirno i ušuškano detinjstvo u porodičnom domu, u kući sa dvorištem, u prestižnom kraju malog grada (što je kasnije uticalo na to ne da ja težim luksuzu, već više na moju potrebu da se pravdam i borim sa zavišću drugih), trebalo je da se suočim kako  sa tim da nemaju svi tako lep i miran porodični život, tako i sa tim da me neće svi voleti, pa možda ni onaj jedan, koji meni bude važniji od svih ostalih. Mislim da sam se tada susrela sa prvim problemima, negde sa svojih 12 -13 godina. Pre toga pamtim samo sitne svadje sa bratom (stariji je, pa je nerado delio sa mnom društvo i bilo šta svoje) ili sa drugaricama oko lastiša, košarke ili tenisa (onog sa kredom iscrtanim linijama terena na ulici, plastičnim reketima i sundjerastom lopticom),u žaru sportskih nadigravanja.

Nego, da se vratim na temu sa početka … Kako vi znate da vas on voli ? Da li je to kada ,,ne skida“ pogled sa Vas, kada je očajan i tužan ako ga napustite i spreman da vam oprosti onoliko puta koliko ste Vi raspoloženi da mu se vratite, kada se i posle 30 godina seća toliko detalja ljubavne igre sa Vama, koje ste Vi i sami zaboravili, kada Vam kaže da ne brinete i da Vaš problem i nije tako veliki, jer će on biti uz Vas i pomoći koliko god bude mogao, kada Vas pozove u šetnju, a samo što ste te mu pomenuli koliko to volite, kada vas drži u naručju kao da ste od stakla i gleda širom otvorenih očiju, kao da ćete postati nevidljivi svakog momenta, kada Vas pomazi po kosi, poljubi u kosu ili čelo, kada kuva za Vas ili Vam postavi ručak, kada Vam stisne ruku dok šetate i kaže da želi da Vi budete majka njegovog deteta, kada Vas krišom dodiruje kolenom ispod stola, kada vam to otvoreno kažei, kada Vas pita da li želite da živite zajedno, kada potroši čitavu platu za komad nakita koji je želeo da Vam pokloni  ili Vam povremeno kupuje  haljine za koje zna da će Vam prelepo stajati ?

Kojim jezikom ljubavi VI govorite ? Koji jezik najbolje razumete ?

 

psiholog, Marica Stojković