Lažiranje budućnosti je manipulativna tehnika koju neko (partner, rođak, kolega, poslodavac ili prijatelj) koristi da biste poverovali da ćete nešto što želite dobiti ne sada (kada vam je potrebno), već u budućnosti, ako se samo budete ,,držali“ njega (ili nje). Često to koriste partneri kada žele da vas vrate u odnos  koji vi želite da prekinete ili kada žele da sačuvaju mogućnost da vas ponovo ,,uvuku“ u vezu, nakon prekida.

laži mogu krenuti sa obećanjem da će vas nazvati kasnije, kada će se volšebno desiti da se uspavaju, budu preokupirani poslom i slično, do obećanja o zajedničkoj budućnosti, tj . porodici, braku, kući, putovanjima, da će vas podržati u poslu… Često su to nagoveštaji da će početi da rade bolje plaćen posao, što će vam omogućiti zajedničku  selidbu, promenu posla, jer će oni brinuti o vama. Ukoliko ste još u finansijskoj zavisnosti od njih, psihološka kontrola je još snažnija. I tako vi , sve nadjući se da će biti bolje, da će se oni promeniti, ostajete zaglavljeni u lošem i nezdravom odnosu.

Počinjete čak da sumnjate u sebe, jer su oni vrhunski iluzionisti. Pomišljate da je to što želite da odete možda vaša samosabotaža, da ste možda na domak do ostvarivanja svojih snova. Ta budućnost se nikada neće dogoditi. Nekada je nekome potrebno da prođu meseci, godine i dekade da otkriju laž.  Pratite znakove upozorenja, jer neispunjavanje manjih obećanja vode ka neispunjavanju ni onih velikih. Nekad će početi sa tim da jednostavno ne donesu iz prodavnice ono što su rekli da će kupiti, pa stići do lažnog života. Ne očekujte nikakvo priznanje ili zahvalnost zato što ste bili tu i pružali im sve, onda kada im je trebalo, nadajući se da će ta svetla budućnost jednog dana doći.

Oni tačno znaju šta vi želite, o čemu maštate i sanjate i to će vam obećavati. Pri tome samo leče svoju nesigurnost, drže vas pored sebe. Vaše snove koriste zapravo protiv vas, obećavajući ono što znaju da bi vama puno značilo.

Na kraju možete doći u situaciju da krivite sebe zato  što ste bili zaslepljeni svojim snovima i poverovali da je sve to moguće ostvariti, zajedno sa nekim. Ne morate odustati od svojih snova, samo obratite pažnju da li ih iskreno delite sa nekim, tako što druga strana pokazuje znakove poštovanja, saosećanja, ljubaznosti i drži se svojih obećanja.