Lični razvoj

Lični razvoj obično vezujem za pitanje kako dostići najbolju verziju sebe ili kako dostići maksimalnu sreću i zadovoljstvo u životu. Ako smo depresivni, osećamo se bespomoćno, zaziremo od toga da nešto preduzmemo, a nismo zadovoljni onim što se dešava, niti kako se osećamo, male su šanse da dostignemo viši nivo sreće i zadovoljstva u životu.
Naše lično iskustvo nas vodi kroz situacije koje su i prijatne i neprijatne i to, kako se mi nosimo sa neprijatnim situacijama, kasnije, u dobrom delu, određuje kako ćemo se nositi i u narednim, sličnim.

Postoje psihoterapijske, koučing i duhovno-integrativne tehnike i metode, koje mogu da nam pomognu u tome. One nas uglavnom vraćaju na te situacije i ta loša iskustva koja smo imali, te mi preispitujemo neke svoje mehanizme i obrasce ponašanja i nalazimo neke koji su bolji za nas. Neki naš idealan život ne podrazumeva da nam se dešavaju samo lepe lepe i prijatne stvari, već podrazumeva da na te neprijatne situacije gledamo sa zrelijeg stanoviša i doživljavamo ih  više kao izazov za lični razvoj nego kao neku vrstu traume.

Ono na šta se ja oslanjam u svom radu, osim psihološkog savetovanja u racionalo-emotivno-bihejvioralnom terapijskom pravcu, jeste autorska tehnika Konstantina Davlatova, koji je jedan od vodećih ruskih psihologa u oblasti primenjene psihologije današnjice, Metaforičke asocijativne karte (MAK). Pomoću njih se klijent ili osoba lakše dovodi do uvida u svoje nesvesne mehanizme i stanja, koja doprinose nekim blokadama u reagovanju sada i ovde.

Tehnologija Metaforičkih asocijativnih karata, ruskog psihologa Konstantina Davlatova, primenjuje se u sledećim oblastima života:

1. Traženju optimalnog rešenja u datoj situaciji
2. Za otklanjanje prepreka na životnom putu
3. Za brzo otklanjanje negativnog naboja u odnosu sa nekim ili prema nečemu
4. Za otpuštanje ljudi koji su nas napustili ili su preminuli
5. Harmonizaciju naših subličnosti i/ili životnih uloga
6. Proradu i oslobađanje od traumatskih iskustava u prošlosti
7. Proradu tamnih strana ličnosti
8. Ublažavanje hroničnih zdravstvenih tegoba
9. Priliv novca
10. Menjanje životnog scenarija
11. Prihvatanje i korišćenje resursa svojih arhetipova
12. Harmonizaciju energetike kroz dijagnostiku i čišćenje čakri
13. Porodičnom poretku.

Autor tehnologije je napravio sintezu nekih od najefikasnijih tehnika zapadne i istočne psihološke i duhovne prakse. Metoda podrazumeva jedinstvo uma, tela i duše i deluje integrativno.